Jesteśmy naturalnymi rdzennymi istotami ,świadomymi kreatorami samych siebie i otaczającej nas przestrzeni. Od tysięcy lat przekazujemy nasze wartości w rodach które są naszym fundamentem istnienia jako podstawy naszego jestestwa jako żywe dusze. Nasze zdolności, empatię i miłość do innych stworzeń i do matki ziemi mamy we krwi gdyż przekazali nam te wartości nasi przodkowie, którzy dostali te informacje od rodów i z natury, i tak od tysięcy lat prawda o naszym istnieniu i roli jaką niesiemy ze sobą krąży aż do dziś wsród nas.
Co wyróżnia nasze naturalne żywe octy od innych produktów dostępnych w przestrzeni od produktów i wyrobów o podobnej nazwie ?:
1. Octy na żadnym etapie nie są pasteryzowane,
2. Octy na żadnym etapie nie są ulepszane ani wzmacniane,
3. Octy ani ich składniki nie są pasteryzowane,
4. Składniki na octy jak owoce i inne surowce pozyskiwane są w naturalny sposób, z opuszczonych sadów i zapomnianych miejsc co gwarantuje naturalną czystość składników i produktów.
5. Owoce i inne składniki pozyskiwane są przez nas samych oraz naszych wolontariuszy, którzy z namaszczeniem codziennie zajmują się octami myśląc o nich i wysyłając do nich miłość podczas codziennych zabiegu w trakcie dojrzewania.
6. Nad całym powtarzalnym procesem i opieką nad naszym wspólnym dziełem dbają Ami i Rado.
Właściwości Kulinarne Octów:
Ocet - kwas octowy, płyn, mikstura, lekarstwo, po rozcieńczeniu napój, który towarzyszy nam w codziennym życiu i gotowaniu. Od wieków spożywany regularnie w większych ilościach może być szkodliwy, natomiast stosowany z umiarem jest bardzo przydatny w kuchni. Ma właściwości konserwujące, pobudza walory smakowe potraw, a przy tym pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. Ocet to niezastąpiony składnik aromatycznego winegretu oraz zimnych sosów, a także sałat, na bazie octowego syropu przyrządza się wytrawne, gęste przeciery owocowo-warzywne do mięs, a w octowych zalewach klasyczne marynowane owoce, grzyby i warzywa. Wśród przepisów na dania z octem mamy marynowane śliwki (idealne do wędlin, zimnych mięs oraz deski serów), pikantne korniszony, cukinię oraz inne w occie, octowe marynaty do mięs, marynowane ryby oraz mizerię w octowym sosie. Polecamy nasze octy do wszelkiego rodzaju kuchni i dań, używając je macie pewność iż ten naturalny trunek będzie odpowiednim dopełnieniem kompozycji smakowych w naszych daniach zarówno w domu jak i w gastronomi.
Serwowanie i Degustacja Octów:
Nasze octy rozcieńczone z musującą woda mogą z powodzeniem zastąpić Prosecco i Aperol na bezalkoholowych poczęstunkach, wyrafinowanych kolacjach jak i domowych przyjęciach Podawanie naszych octów gwarantuje niesamowite doznania Gości już na starcie a używając tego samego octu, także w daniach może być prawdziwą kulinarną wyprawą, kubeczki smakowe gości po takim starcie będą wyczekiwały kolejnych doznań, a przygotowane naszymi specyfikami żołądki będą w symbiozie pomagać trawić i delektować się kolacją od początku do końca. Paleta naszych octów może także być urozmaiceniem pomiędzy potrawami jako jedna kompozycja np. kilka szotów octowych z dodatkami lub jako osobna podróż np. kilka smaków pitych raz po raz po sobie jako degustacja podbijająca atrakcyjność kolacji i walorów smakowych samych dań.
Dawkowanie Octów na Zdrowie:
O Ile nie występują przeciwwskazania, profilaktycznie można pić 1-3 łyżki dziennie przed każdym posiłkiem, zawsze rozcieńczonego z wodą lub dodanego do posiłków. Chcąc podać ocet dzieciom dawka ta nie powinna przekroczyć 1 łyżeczki octu na szklankę wody, opcjonalnie do smaku posłodzonej naturalnym miodem.
Ciekawostki Zdrowotne:
Octy przede wszystkim powinny być stosowane przy diecie ludziom ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Spożywanie Octów pomaga zrzucić zbędne kilogramy, łagodzą alergię, oczyszczają układ moczowy oraz Usuwają toksyny. Działa przeciwzapalnie, jest pomocny przy przeziębieniu i grypie, ale również wspomaga walkę z nowotworami.
Ocet Jabłkowy
Ocet jabłkowy to produkt wielotygodniowej, tradycyjnej fermentacji całych jabłek. Ponieważ proces ten nie jest sztucznie przyspieszany, kwasowość octu jest mniejsza, a jego aktywność biologiczna – wyższa. Możesz przyrządzić orzeźwiający napój z wodą, używać octu w kuchni. Ma działanie: antybakteryjne, przeciwgrzybicze, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga odchudzanie, zmniejsza łaknienie, poprawia pracę serca, redukuje łupież, obniża cholesterol, chroni przed nadciśnieniem.
Włączenie octu jabłkowego do codziennej diety wzbogaca również florę jelitową, dzięki czemu organizm zyskuje wzmocnioną odporność. Zawarte w ocie jabłkowym aminokwasy, polifenole czy witaminy takie jak B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C, a także biotynę i kwas foliowy świadczą o wielu korzyściach zdrowotnych roztworu pozyskanego z naturalnej fermentacji.
Składniki: 100% soczystych i aromatycznych Jabłek


Ocet Gruszkowy
Produkt stworzony z miłością. Ocet gruszkowy to produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji owoców. Powstaje z całych owoców, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze. Wspomaga trawienie, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Naturalne źródło łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów (witamina K, kwas foliowy, jod, bor, potas, miedź, magnez). Zawiera pektyny i błonnik.
Ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu niweluje działanie wolnych rodników. Stosowanie octu gruszkowego działa korzystnie na układ pokarmowy, nie tylko poprawia trawienie oraz ułatwia trawienie białek, ale i pomaga pozbyć się zaparć.
Delikatny i wyczuwalny smak owoca.
Składniki:
100% Gruszki
Ocet z Owoców Pigwowca
Produkt stworzony z miłością. Ocet z pigwowca to produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji owoców. Powstaje z całych owoców, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze. Wzmacnia naturalnie odporność, działa przeciwwirusowo, reguluje przemianę materii, oczyszcza wątrobę oraz jelita, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Naturalne źródło łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów.
Pigwowiec posiada przede wszystkim ogromną ilość witaminy C. Zawiera pektyny i błonnik. Ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu niweluje działanie wolnych rodników.
Wyczuwalny smak owoca.
Składniki:
100% Pigwowca


Ocet z Owoców Dzikiej Róży
Produkt stworzony z miłością. Ocet z owoców dzikiej róży, produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji owoców. Powstaje z całych owoców, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze. Wzmacnia układ odpornościowy, leczy przeziębienie i grypę, zmniejsza ból gardła, chroni układ krwionośny, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma właściwości przeciwzapalne.
Polecany na nerwobóle.
Średnia moc i wyczuwalny smak owoca.
Składniki: 100% Owoców Dzikiej Róży
Ocet Konopny
Produkt stworzony z miłością. Ocet z ekologicznych upraw konopii. Produkt wielotygodniowej i naturalnej fermentacji konopi siewnych. Powstaje z całych kwiatostanów, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze w kwiecie.
Posiada on szczególne właściwości m.in. uspokajające, antymiażdżycowe, antypadaczkowe, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.
Mocny i wyczuwalny w smaku.
Składniki: 100% Konopii z prywatnej uprawy


Ocet Mirabelkowy
Produkt stworzony z miłością. Ocet z czarnej, czerwonej, pomarańczowej i żółtej mirabelki, bądź mieszany. Jest to produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji mirabelki. Powstaje z całych owoców z pestkami, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze.
Posiada on szczególne właściwości m.in. działanie przeciwbakteryjne, antymiażdżycowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Delikatny, słodki i wyczuwalny smak owoca.
Składniki: 100% Mirabelki
Ocet z Owoców Czarnego Bzu
Produkt stworzony z miłością. Ocet to produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji owoców. Powstaje z całych owoców, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze.
Owoce dzikiego bzu czarnego mają działanie lekko przeczyszczające, wzmacniają organizm i odtruwają. Stymulują pracę układu odpornościowego. Owoce działają również przeciwgorączkowo, napotnie i moczopędnie.
Mocny i wyczuwalny smak owoca.
Składniki: 100% Owoców Czarnego Bzu


Ocet Winogronowy
Produkt stworzony z miłością. Ocet z winogron(różnych odmian) to produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji owoców. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Stosowanie regularnie tego rodzaju octu: wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn, poprawia pracę wątroby, sprawia, że lepiej się wchłania wapno i magnez z pokarmu, obniża prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, redukuje prawdopodobieństwa zachorowania na choroby związane z miażdżycą. Ocet reguluje metabolizm, przyspiesza przemianę materii, działa grzybobójczo, hamuje procesy starzenia skóry, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie, redukuje poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, takie jak wzdęcia, gazy bądź uczucie ciężkości w żołądku.
Pomoże także, gdy borykasz się z nawracającą grzybicą paznokci.
Delikatny i wyczuwalny smak owoca.
Składniki: 100% winogron
Ocet z Szyszek Chmielu
Produkt stworzony z miłością. Ocet to produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji. Powstaje z całych szyszek chmielu, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze.
Posiada on właściwości lecznicze, dlatego często stosowany jest pomocniczo przy wielu dolegliwościach. Chmiel jest naturalnym środkiem na bezsenność i uspokojenie. Pomoże także złagodzić objawy klimakterium, ból korzonków oraz pozbyć się łupieżu. Chmiel działa podobnie do antybiotyków skutecznie niszczy grzyby, pierwotniak, wirusy i bakterie. Właściwości chmielu mają zastosowanie również w hamowaniu infekcji dziąseł i błon śluzowych jamy ustnej. Zawarta w chmielu lupulina hamuje nadaktywność kory mózgowej, a tym samym działa uspokajająco i wyciszająco. Stymuluje produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego oraz regeneruje naskórek. Regularne stosowanie Octu z Szyszek Chmielu pozwoli skórze zachować doskonałą elastyczność, jędrność i młody wygląd.
Trzeba tylko pamiętać, naszego Octu z szyszek Chmielu nie powinno łączyć się z lekami uspokajającymi oraz innymi farmaceutykami, stosowanymi podczas terapii nerwicy lub depresji.
Składniki: 100% Szyszek Chmielu


Ocet Malinowy
Produkt stworzony z miłością. Ocet z całych malin, produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji owoców.
Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera wszystkie właściwości, wspomaga układ pokarmowy. Ocet wspiera trawienie zapobiega wzdęciom, usuwa zgagę, likwidują patologiczną florę jelitową. Posiada działanie antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie, obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, oczyszcza naczynia krwionośne, utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi. Ocet malinowy to przede wszystkim skarbnica witaminy C. Z tego względu jego spożywanie ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz system odpornościowy. Ponadto dostarcza on do organizmu cennych składników mineralnych, tj. wapń, żelazo, chrom czy magnez, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.
Zaletą octu malinowego jest także, proces spowolnienia starzenia się skóry, ze względu na właściwości antyoksydancyjne. Wspaniale poprawia on kondycję skóry i włosów.
Mocny i wyczuwalny smak owoca.
Składniki: 100% Malin
Ocet Wrotyczowy
Ocet stworzony do stosowania zewnętrznego.
Produkt stworzony z miłością. Ocet to produkt wielotygodniowej, naturalnej fermentacji. Powstaje z całych kwiatów i liści, dzięki czemu skrywa w sobie wszystko to, co najcenniejsze.
Wrotycz bogaty jest w olejki eteryczne, kwasy organiczne, fitosterole, flawonoidy. Przede wszystkim zwalcza problemy z: łuszczycą, egzemą, nużeńcem, łojotokowym zapaleniem skóry, łupieżem, wypryskami różnego pochodzenia. Posiada działanie przeciwwysiękowe, przeciwzapalne na skórę, silnie odkażające, przeciwroztoczowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, tonizuje naczynia krwionośne, hamuje objawy łuszczycy, odczyny autoagresji w skórze, egzemy, ropnie, świerzb, nurzeńca, atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry głowy, wypryski, grzybicę paznokci. Ocet można stosować podczas skórnych siniaków, oparzeń i stłuczeń. W medycynie ludowej wrotycz stosowany był również jako środek rozkurczowy, żółciopędny, regulujący przemianę materii, a także stosowano Ocet Wrotyczowy przy bolesnych czy nieregularnych miesiączkach. Można stosować go latem jako naturalny środek odstraszający komary, kleszcze i owady, smarując odkryte ciało.
Ocet stosuje się zewnętrznie w postaci okładów, przemywania, wcierek, płukanek bądź smarowaniem chorobowo zmienione miejsce.
Ocet Wrotyczowy rozcieńczamy z wodą i stosujemy do przecierania skóry jak tonikiem (proporcje 1:4- 1:8). Można też płukać włosy czy dodawać. do kąpieli.
Składniki: 100% Wrotyczu
