Naturalne Octy
Jesteśmy naturalnymi rdzennymi istotami ,świadomymi kreatorami samych siebie i otaczającej nas przestrzeni. Od tysięcy lat przekazujemy nasze wartości w rodach które są naszym fundamentem istnienia jako podstawy naszego jestestwa jako żywe dusze. Nasze zdolności, empatię i miłość do innych stworzeń i do matki ziemi mamy we krwi gdyż przekazali nam te wartości nasi przodkowie, którzy dostali te informacje od rodów i z natury, i tak od tysięcy lat prawda o naszym istnieniu i roli jaką niesiemy ze sobą krąży aż do dziś wsród nas.
Co wyróżnia nasze naturalne żywe octy od innych produktów dostępnych w przestrzeni od produktów i wyrobów o podobnej nazwie ?:
- Octy na żadnym etapie nie są pasteryzowane,
- Octy na żadnym etapie nie są ulepszane ani wzmacniane,
- Octy ani ich składniki nie są pasteryzowane,
- Składniki na octy jak owoce i inne surowce pozyskiwane są w naturalny sposób, z opuszczonych sadów i zapomnianych miejsc co gwarantuje naturalną czystość składników i produktów.
- Owoce i inne składniki pozyskiwane są przez nas samych oraz naszych wolontariuszy, którzy z namaszczeniem codziennie zajmują się octami myśląc o nich i wysyłając do nich miłość podczas codziennych zabiegu w trakcie dojrzewania.
- Nad całym powtarzalnym procesem i opieką nad naszym wspólnym dziełem dbają Ami i Rado.
Właściwości Kulinarne Octów:
Ocet – kwas octowy, płyn, mikstura, lekarstwo, po rozcieńczeniu napój, który towarzyszy nam w codziennym życiu i gotowaniu. Od wieków spożywany regularnie w większych ilościach może być szkodliwy, natomiast stosowany z umiarem jest bardzo przydatny w kuchni. Ma właściwości konserwujące, pobudza walory smakowe potraw, a przy tym pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. Ocet to niezastąpiony składnik aromatycznego winegretu oraz zimnych sosów, a także sałat, na bazie octowego syropu przyrządza się wytrawne, gęste przeciery owocowo-warzywne do mięs, a w octowych zalewach klasyczne marynowane owoce, grzyby i warzywa. Wśród przepisów na dania z octem mamy marynowane śliwki (idealne do wędlin, zimnych mięs oraz deski serów), pikantne korniszony, cukinię oraz inne w occie, octowe marynaty do mięs, marynowane ryby oraz mizerię w octowym sosie. Polecamy nasze octy do wszelkiego rodzaju kuchni i dań, używając je macie pewność iż ten naturalny trunek będzie odpowiednim dopełnieniem kompozycji smakowych
w naszych daniach zarówno w domu jak i w gastronomi.
Serwowanie i Degustacja Octów:
Nasze octy rozcieńczone z musującą woda mogą z powodzeniem zastąpić Prosecco i Aperol na bezalkoholowych poczęstunkach, wyrafinowanych kolacjach jak i domowych przyjęciach Podawanie naszych octów gwarantuje niesamowite doznania Gości już na starcie a używając tego samego octu, także w daniach może być prawdziwą kulinarną wyprawą, kubeczki smakowe gości po takim starcie będą wyczekiwały kolejnych doznań, a przygotowane naszymi specyfikami żołądki będą w symbiozie pomagać trawić i delektować się kolacją od początku do końca. Paleta naszych octów może także być urozmaiceniem pomiędzy potrawami jako jedna kompozycja np. kilka szotów octowych z dodatkami lub jako osobna podróż np. kilka smaków pitych raz po raz po sobie jako degustacja podbijająca atrakcyjność kolacji i walorów smakowych samych dań.
Dawkowanie Octów na Zdrowie:
O Ile nie występują przeciwwskazania, profilaktycznie można pić 1-3 łyżki dziennie przed każdym posiłkiem, zawsze rozcieńczonego z wodą lub dodanego do posiłków. Chcąc podać ocet dzieciom dawka ta nie powinna przekroczyć 1 łyżeczki octu na szklankę wody, opcjonalnie do smaku posłodzonej naturalnym miodem.
Ciekawostki Zdrowotne:
Octy przede wszystkim powinny być stosowane przy diecie ludziom ze stanem przed cukrzycowym, cukrzycą, insulino opornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Spożywanie Octów pomaga zrzucić zbędne kilogramy, łagodzą alergię, oczyszczają układ moczowy oraz Usuwają toksyny. Działa przeciwzapalnie, jest pomocny przy przeziębieniu i grypie, ale również wspomaga walkę z nowotworami.